Hafif ticari araçlar, ağır ticari araçlar, treyler ve otobüsler için gelişmiş ürün ve teknolojiler üreten Olgun Çelik 1945 yılında İzmir’de kuruldu. 1998’de Türkiye’deki ilk parabolik makas üretimini gerçekleştiren firma 2005 yılında Parabolik Haddeleme makinesi yatırımı ile kapasite artırımı gerçekleştirdi. Ardından, 2. fabrikasını da 2008’de Manisa Organize Sanayi Bölgesinde açtı.

Olgun Çelik, parabolik yaprak yaylar, konvansiyonel yaprak yaylar, Z tipi yaprak yaylar, tek katlı, çok katlı ve isteğe uyarlanmış modeller üretmekte. Ek olarak sektörde ortaya çıkan ağırlık tasarrufu ihtiyaçlarına uygun olarak cam elyaf veya karbon elyaf takviyeli polimer kompozit malzemelerden üretilen ürünler de portföyleri içerisinde. Bu ürünler; Mercedes, Ford, Isuzu gibi OEM’ler
başta olmak üzere Türkiye ve Avrupa pazarında satılmaktadır.

2010 yılında Ar-Ge merkezi olan Olgun Çelik, iki üretim tesisinin yanına 2015 yılında bir de test merkezi ekledi. Özenli çalışmaları sonucu, 2018 yılında hafif ticari araç kategorisinde Avrupa Pazar Lideri oldu. Yatırımlarına pandemide de devam eden Olgun Çelik, teknoloji üssü olan Olgun Tech’i hayata geçirdi. 2022 yılında ise yeni bir üretim tesisinin temellerini attı.

Tüm bu yatırımlar ve yüksek ürün kalitesi sayesinde sektördeki büyük oyuncular arasında yer alan firma 52 kişilik bir Ar-Ge ekibine ve 5 kişilik bir simülasyon ekibine sahip. Firmada; statik, dinamik, eksplisit, titreşim ve akış analizleri dahil birçok farklı analiz tipi gerçekleştirilmekte. 10 yıldan fazla süredir firmada Ar-Ge ekibinde görev alan Göksel Tokgönül, daha önce kullanılan analiz programının özellikle lineer olmayan statik yapısal analizler konusunda başarısız olduğunu belirtti. Bu sebeple firma, daha yüksek performanslı ürünler ortaya çıkarabilmek için SIMULIA portföyündeki Abaqus programını kullanmaya başladı.

Göksel Tokgönül, SIMULIA Abaqus ile gerçekleştirdikleri yapısal analizler sayesinde geliştirdikleri ürünlerin yorulma ömürlerini çok daha büyük doğrulukla tahmin edebildiklerini belirtti. Ar-Ge ekibi, yaprak yay ürünü için özel bir ağ örgüsü (mesh) kullanıyor. Bu ağ örgüsüyle (mesh) gerçekleştirilen analizlerle fiziksel test sonuçları kıyaslandığında, ikisi arasında %98’in üzerinde korelasyon
bulunuyor.

Çok katmanlı yaprak yaylarda, yaprak yayın ortasında bulunan cıvata sayesinde katmanların formlarının birbirine uyumlulukları montaj esnasında sağlanmakta. Ancak montaj esnasında yaprak yayı oluşturan katmanlarda ön gerilmeler de oluşuyor. Abaqus ile gerçekleştirilen yapısal analizler tasarım sürecine dahil edilmeden önce, yaprak yaylarda oluşan bu ön gerilme miktarı hesaplanmıyordu. Buna bağlı olarak da katmanlarda oluşan ön gerilmelerin malzemenin dayanımın ne kadarlık bir kısmı etkilediğinin tespiti fiziksel testler olmadan mümkün değildi. Abaqus ile gerçekleştirilen yüksek doğruluklu yapısal analizler sayesinde oluşan ön gerilmeler yüksek doğrulukta hesaplanabilmekte ve tasarımdan direkt olarak üretime geçmeyi mümkün kılmaktadır. Abaqus sayesinde yaprak yaylar için belli bir ön gerilim ve katmanlar arasındaki boşluk miktarı optimize edilebilmektedir.

Analiz sonuçlarındaki yüksek doğruluk oranı sayesinde ürün geliştirme sürecinde kullanılan prototip sayısı 3’te 1 oranında azalırken ürünün piyasaya çıkma süresi ise %50 kısaldı. Ekipteki diğer mühendislerin de analiz programının hızından ve kalitesinden memnun olduğunu ileten Göksel Bey, kısa vadede tüm çok katmanlı yaprak yaylarda oluşan ön gerilme miktarlarını önceden belirleyip katmanlar arası mesafeyi optimize etmeyi hedeflediklerini belirtti.