Yenaplus ile Başarı hikayesi - Tezmaksan Robot teknolojileri

Robotik Otomasyon Sistemlerinde Bir Devrim

Robotik otomasyon sistemleri, dünyadaki fabrikaları dönüştürerek karmaşık ve tekrarlayan görevlerde hassasiyet ve hız sunuyor. Bu teknolojilerin etkili bir şekilde uygulanması, makineleri çalıştıran operatörlere ve robotları belirli üretim ihtiyaçlarına göre kodlayan, programlayan ve optimize eden yetenekli yazılım mühendislerine bağlıdır. Ancak, Deloitte’un yaptığı son araştırma, üreticilerin neredeyse üçte ikisinin (%65) yetenekli iş gücünü çekmekte ve elde tutmakta zorlandığını ortaya koyuyor.

Bu sorunun farkında olan Türkiye merkezli Tezmaksan Robot Teknolojileri, operatör olmadan 7/24 çalışabilen devrim niteliğindeki robotik otomasyon çözümleri CubeBOX sistemlerini geliştirdi. Bu kesintisiz çalışma, üretim çıktısını en üst düzeye çıkarırken verimliliği artırır ve teslim sürelerini kısaltır. Hatta Tezmaksan’a göre, kullanıcılar manuel makine kullanımına kıyasla gece vardiyası verimliliğini %50 oranında artırabilir.

Tezmaksan’ın akıllı otomasyon yazılımı ROBOCAM, CubeBOX sistemlerinin temelini oluşturuyor. Bu yazılım, CubeBOX’un uyumlu herhangi bir robotla entegrasyonunu sağlar ve önceden robot programlama uzmanlığına gerek kalmaz. Kullanıcılar yalnızca ürün çizimlerini yükler ve ROBOCAM, bunları robot dostu bir dile çevirerek kesintisiz iletişim ve görev yürütme imkanı sunar.

Şirket, Türkiye’nin merkezinde son teknolojiyle donatılmış fabrikasını hizmete açtı. Bu yatırım ve Dassault Systèmes’in 3DEXPERIENCE platformunu benimseyerek elde ettiği verimlilik artışları sayesinde, önümüzdeki yıllarda CubeBOX üretimini hızlandırmayı ve 2030 yılına kadar 100 milyon € ciro hedefine ulaşmayı planlıyor.

Zorluk

Tezmaksan’ın CubeBOX sistemleri karmaşık yapıya sahip ve büyük miktarda montaj verisi içeriyor. Şirketin mühendisleri, mevcut çalışma ortamlarında bu verileri yönetmenin giderek daha zorlu hale geldiğini fark etti. Çeşitli parça dosyalarının yüklenmesi ve kaydedilmesi yavaş ilerliyor, bu da şirketin değerli zaman kaybetmesine neden oluyordu.

Ayrıca, şirketin dosya yönetim sistemi de verimliliği olumsuz etkiliyordu. Farklı yerlerde bulunan ve her biri farklı şekillerde çalışan mühendisler, tasarım dosyalarını birçok farklı yerde saklıyordu. Parça numaralandırmada tutarlı bir yöntem yoktu. Bu durum, birçok farklı konuma yayılmış çok sayıda tasarımın yinelenmesine yol açtı ve hangi tasarımın en güncel olduğunu bilmek imkansız hale geldiği için hatalara neden oldu.

Tezmaksan, hem karmaşık verileri yönetebilecek güçlü bir tasarım çözümüne hem de daha iyi bir doküman yönetim sistemine ihtiyaç duyduğunu fark etti. Bu noktada, Dassault Systèmes’in yerel iş ortağı Yenaplus’tan danışmanlık almaya karar verdi.

Çözüm

Yenaplus, Tezmaksan ekibiyle bir araya gelerek mevcut mimariyi, temel gereksinimleri ve beklentileri analiz ettikten sonra 3DEXPERIENCE platformunun yeteneklerini sundu. Ekip, tasarım için CATIA’nın potansiyelini ve ENOVIA’nın ürün veri yönetimi yeteneklerini gördüğünde, 3DEXPERIENCE platformundan fayda sağlayabileceğini fark etti.

Yenaplus, Tezmaksan’ın yerinde hizmetlerini yapılandırma ve şirketin sunucularında test etme çalışmalarına başladı. CATIA’nın kurulumu oldukça basitti ve yaklaşık bir hafta sürdü. Kısa bir eğitim döneminin ardından – ve Yenaplus’un teknik destek sağlamak için her zaman hazır olmasıyla – Tezmaksan mühendisleri uygulamayı etkili bir şekilde kullanmaya başladı.

Yenaplus daha sonra ENOVIA’nın özelleştirilmesi ve uygulanmasına geçti. Genel olarak, tam kurulum yaklaşık yedi ayda tamamlandı.

Faydalar

3DEXPERIENCE platformunda iş birliği yapmaya başlayan Tezmaksan mühendisleri, tüm süreçler için birleştirilmiş bir kullanıcı deneyiminden faydalanıyor.

Tasarım verileri mantıklı ve düzenli bir şekilde organize ediliyor. ENOVIA’nın ürün yaşam döngüsü yönetimi yetenekleri sayesinde, mühendisler nerede olurlarsa olsunlar, tek bir bilgi kaynağından gerçek zamanlı olarak eşzamanlı çalışabiliyor. Artık yinelenen parçalara son verilmiş durumda ve bunun sonucunda hatalar azaltıldı.

Tezmaksan mühendisleri, CATIA’nın kullanıcı arayüzünden oldukça memnun. Tasarım uygulamasındaki tüm araçların aynı mantık ve iş akışından faydalanması sayesinde, kullanıcılar özel işlevleri öğrenmekte zorlanmıyor.

Zamandan tasarruf sağlayan avantajlarla birlikte, üretkenlik ve verimlilik arttı. CATIA’nın büyük montajlarla çalışmak üzere tasarlanmış olması sayesinde parça açma veya kaydetme işlemlerinde gecikme yaşanmıyor. Ayrıca, sık kullanılan komutların bir eylem paneline eklenmesiyle kullanıcılar, arayüzü değiştirmeden uygulamalar arasında kolayca geçiş yapabiliyor.

CATIA’nın parametrik özellikleri sayesinde daha fazla zaman tasarrufu sağlanıyor. Mühendisler, bir parçanın boyutunu veya kısıtlamasını değiştirebiliyor ve bu değişiklikleri yeni tasarımlara uygulayarak tek bir tıklamayla aynı parçadan faydalanabiliyor. Mevcut parçalar, sadece sürükle bırak yöntemiyle yeni tasarımlara eklenebiliyor.

Elde ettiği faydalardan güç alan Tezmaksan, gelecekte 3DEXPERIENCE platformundan daha fazla yararlanmayı hedefliyor. Son dönemde, Structural Designer rolünün otomasyon çözümlerinin performansını simüle etmesine ve ürün tasarımlarını kolay ve verimli bir şekilde test etmesine nasıl yardımcı olabileceğini araştırmaya başladı. Ayrıca, Piping and HVAC Engineering ve Electrical Wire Harness Engineering rollerini benimseyerek ürünlerinin sistemlerini daha etkili bir şekilde analiz etmeyi, doğrulamayı ve kapsamlı bir sistem tanımı için akıllı şemalar oluşturmayı planlıyor.

Bunun yanı sıra, projelerinin tüm aşamalarını dikkatlice planlayıp izleyerek müşteri ihtiyaçlarının her zaman zamanında ve bütçe dahilinde karşılanmasını sağlamak için ENOVIA’nın gelişmiş proje yönetimi yeteneklerinden faydalanmayı umuyor.